Održan treći po redu „Balkan Cheese Festival“

0

Nakon veoma uspešna prva dva izdanja, 12. i 13. marta se u beogradskom Mikser House-u održao i treći po redu „Balkan Cheese Festival“, prodajna izložba autohtonih sireva Balkana, koja je okupila više desetina izlagača i nekoliko hiljada posetilaca.

„Balkan Cheese Festival“ je prva manifestacija ove vrste koja se održava u Beogradu, a nastala je sa idejom da široj publici predstavi autohtone sorte sireva sa Balkana i na ovaj način ukaže na važnost očuvanja tradicionalnih prehrambenih proizvoda. Na festivalu su predstavljeni mali i veliki proizvođači sireva iz Balkana, ali i prozivođači vina i suhomesnatih proizvoda iz čitavog regiona.

Posetioci su bili u prilici da probaju i kupe gotovo sve autohtone sireve iz Srbije koji postoje, kao i druge originalne proizvode ali i da steknu znanja o korišćenju ovih namirnica putem interesantnih i nesvakidašnjih kulinarskih radionica. Među izlagačima je bio i italijanski restoran i prodavnica Eatalian, čiji je štand na festivalu privukao najviše pažnje posetilaca.

U svom objektu u Beogradu, pored italijanske kuhinje, vlasnik Alessandro Gramellini nudi veliki izbor sireva i vina sa Sicilije, ali i Nutellu i druge italijanske originalne proizvode.

Sir

Priprema sira za konzumaciju

Na festivalu su bili prisutni i proizvođači: Jovičić Tartufi, DELICATEA, DOMINO, Poljoprivredno gazdinstvo Emil Kenjereš, Poljoprivredno gazdinstvo “Koza i Vuk”, Mlekarica Carpe Diem, Niška mlekara, Pljevaljski sir, Poljoprivredno gazdinstvo Milan Ćuk, Poljoprivredno gazdinstvo Pajić, Poljoprivredno gazdinstvo Zoran Jovanov, Porodica Paović, Snežana Milenković, Srećna koza, Udruga proizvođača Paškog sira otoka Paga, Umami Food Group d.o.o., VIA AGRAR Okrug Pirot, Vinarija Jović, Zvonko Jovanović, Lisnati sir Ljilja Janjić, Mokrin-Mlek, Sirevi haloumi, Asocijacija Autentičnih Hedonista, Imlek, Beocapra – brend KOZARI i drugi.

Cene proizvoda su se kretale od nekoliko stotina do više hiljada dinara. Trgovci su bili zadovoljni prodajom jer su tokom festivala najviše prodavani skuplji ekskluzivniji proizvodi. Pripremio: Žarko Grozdanić

Podelite:

Ostavite odgovor