Dragan Čigoja – generalni direktor Lidl Srbija

0
Dragan Čigoja - Lidl Srbija CEO

Dragan Čigoja – generalni direktor Lidl Srbija

Mi u Lidlu volimo da kažemo – uspeh nije tajna, uspeh je sistem. Zato ni jedan zadatak nije težak ukoliko iza sebe imate odličan sistem koji je spreman da pruži podršku i ljude koji taj sistem čine, a koji svojim radom i doprinosom zaista čine Lidl.

Pet godina poslovanja, digitalne cene i nastavak ekspanzije i investicija kompanije Lidl u Srbiji, bile su samo neke od tema intervjua sa generalnim direktorom kompanije Lidl Srbija KD, Draganom Čigojom.

Kompanija Lidl nedavno je obeležila pet godina uspešnog poslovanja u Srbiji. Koliko se po Vašem mišljenju srpsko tržište promenilo od dolaska Lidla?

Promenilo se tržište, ali menjale su se i okolnosti, poslovna klima, ekonomski uslovi. Sve ovo je verujem zajedno uticalo na to da su se u odnosu na prethodnih pet godina promenile i kupovne navike potrošača. U toku kovida je recimo učestalost odlaska u kupovine opala, dok se recimo sa promenom makroekonomske situacije koja se desila prošle godine i porasta inflacije, menjaju kupovne navike u kontekstu odabira proizvoda koji su sa sniženim cenama, na akcijama i slično. Lidl je sve to vreme, od dolaska na tržište Srbije pratio i prilagođavao svoje poslovne prakse navikama potrošača i aktuelnim okolnostima, i to je recimo ono što bismo mogli reći da je tajna našeg uspešnog poslovanja upravo u ovom periodu od proteklih pet godina.

Ipak, prostor tj. segment poslovanja u kome vidimo da je napravljen značajan iskorak su uslovi i prakse na tržištu rada. Lidl je kao poslodavac pokazao da briga o zaposlenima zaista doprinosi stvaranju i jakog i stabilnog tima, a paket benefita koji kao poslodavac nudimo, među kojima je verovatno najznačajnije privatno zdravstveno osiguranje za sve naše koleginice i kolege pod jednakim uslovima, sigurno je u velikoj meri doprineo pozicioniranju Lidla kao jednog od najpoželjnijih posodavaca u našoj zemlji.

Lidl u Srbiji trenutno posluje sa 70 prodavnica. Prisutni ste u 40 gradova širom Srbije. Koliki potencijal vidite u Srbiji za daljom ekspanzijom?

Otvaranjem naše nove dve prodavnice na Zlatiboru i u Kraljevu na kraju ove godine zaokružili smo i broj naših prodavnica u prodajnoj mreži – 5 godina poslovanja, 70 prodavnica u 40 gradova. Ova su nam otvaranja posebna, jer je upravo otvaranjem prodavnice na Zlatiboru Lidl pokazao da ima senzibilitet u odabiru lokacija koje su i turistički atraktivne, te da broj stanovnika nije uvek presudan faktor. S tim u vezi, potencijal za ekspanziju apsolutno postoji jer širom Srbije još uvek imamo veliki broj potrošača koji sa nestrpljenjem očekuju otvaranje prodavnice u njihovom gradu ili opštini i radujemo se da širenjem maloprodajne mreže stignemo do svakog našeg potrošača širom zemlje.

U Srbiju ste došli sa standard marketima, vremenom ste otišli korak dalje i otvarali Metropol i Retail Park objekte. Nakon pet godina Lidl dolazi i u poslovne centre, pa je tako Lidl otvoren i u sklopu Sava Centra. Koje novine je doneo ovakav tip objekta?

Kao što potrošači već mogu da se uvere, naša prodavnica u Sava Centru je drugačija, a opet ista kao i naše ostale prodavnice. Prodajni prostor, iako standardne veličine, od oko 1.400 metara kvadratnih, je potpuno drugačije organizovan i prilagođen postojećem prostoru. Brojna specifična tehnička rešenja i nestandardni izgled prodavnice nisu ni na koji način ugrozili funkcionalnost i jedinstveno iskustvo kupovine, iako je recimo i enterijer dosta drugačiji i specifičan.

Ono što je takođe drugačije je to da su potrošačima u prodavnici u Sava Centru na raspolaganju potrošačke korpe, što u našim ostalim prodavnicama nije slučaj. Sve u svemu, iako drugačija, prodavnica u Sava Centru nudi potpun Lidl asortiman i to je ono što je nama bilo zaista važno i evo prvi utisci su zaista pozitivni i kada je reč o enterijeru i rasporedu kategorija, tako da verujem da su se naši potrošači već navikli na ove promene.

Lidl Zlatibor

Nedavno otvoreni Lidl Zlatibor supermarket

Za samo nekoliko godina poslovanja postali ste jedan od najvećih maloprodajnih lanaca u Srbiji. Kako gledate na trenutno stanje na tržištu imajući u vidu da ste jedini moderan diskonter koji posluje u Srbiji?

Tržište Srbije, kao i uostalom i evropska i svetska tržišta, u prethodnom periodu pretrpelo je brojne turbulencije koje su kao posledicu imale potrebu za vrlo intenzivnim i dinamičnim prilagođavanjima, kao što smo ranije pomenuli. S tim u vezi, mi u Lidlu smo u prethodnih pet godina, a i nastavljamo tim tempom, svojim dinamičnim i efikasnim procesima uspeli da pored najboljeg odnosa cene i kvaliteta potrošačima ponudimo i jedinstveno iskustvo kupovine koje je u svim našim prodavnicama podjednako, i to su verujem dva razloga našeg brzog rasta i gradnje odnosa poverenja sa potrošačima.

Takođe, asortinam koji je uvek aktuelan i čiji se segmenti i menjaju na nedeljnom nivou, tj. ponedeljkom i četvrtkom, naše prodavnice čine uvek inspirativnim mestom za kupovinu na koje se potrošači rado vraćaju kako bi istražili nove ponude. Trenutno su na primer aktuleni proizvodi iz Deluxe i Favorina asortimana, što u prazničnoj sezoni uvek oduševi naše potrošače.

Kao društveno odgovorna kompanija organizovali ste veliki broj kampanja. Da li bi neke izdvojili i da li možemo da ih očekujemo u istom broju i narednih godina?

Brojni su društveno odgovorni projekti koje smo u prethodnom periodu pokrenuli ili realizovali, a ono što je trenutno aktuelno je da smo upravo rezultate CSR aktivnosti početkom decembra predstavili široj javnosti objavljivanjem prvog javnog Izveštaja o održivom poslovanju koje je rađeno po GRI standardu za 2021/22. godinu.

Teme kojima se kao kompanija koja posluje u Srbiji, ali i kao deo internacionalne Švarc grupe, bavimo u domenu društveno odgovornog poslovanja su brojne – od postavljanja klimatskih ciljeva, smanjenja korišćenja plastike, pa do projekata koji se bave podizanjem svesti o aktuelnim društvenim problemima ili ekološkim inicijativama. Ipak, projekat koji bih ovom prilikom možda izdvojio je „Dobro se reciklažom vraća“, jer je to upravo projekat koji pokazuje da se korišćenjem iskustva i rešenja iz Nemačke i drugih zemalja Evropske unije u velikoj meri može doprineti bržem i efikasnijem uvođenju modela cirkularne ekonomije i na tržište Srbije.

Kako bi kupcima ponudili još povoljniju kupovinu, nastvaljate da potrošačima nudite veliki broj artikala sa sniženim i akcijskim cenama. Kako uspevate da pored poskupljenja i inflacije i dalje zadržite akcijske, ali i redovne niske cene?

Kao što smo potrošačima pre pet godina dali obećanje da ćemo uvek biti pouzdan partner i ponuditi proizvode koji su najboljeg odnosa cene i kvaliteta, to nastavljamo da radimo i sada, naravno, prateći potrebe naših potrošača. Za nas je zato trenutno cilj da nastavimo sa našim potrošačima da gradimo odnos poverenja, te stoga iako su se okolnosti promenile i troškovi poslovanja su se u svim oblastima povećali, kao i nabavne cene, mi se kao kompanija trudimo da povećanje tih cena ne prenosimo u potpunosti 1 na 1 na naše potrošače. Ova odluka nam definitivno otežava poslovanje, ali mi kao odgovorna i stabilna kompanija ne razmišljamo kratkoročno, pa otud i te odluke da budemo tu i da potrošače kroz redovne ali i akcijske ponude ispratimo u periodu koji definitivno nikome nije lak.

Digitalne cene stižu u markete i u Srbiji. Ipak, prvi u Srbiji, Lidl je elektronske cenovne oznake uveo u sve svoje prodavnice. Koje su najveće prednosti još jedne inovacije u retailu?

Kraj kalendarske godine je definitivno za Lidl doneo još dobrih vesti jer smo projekat digitalnih cena uspešno završili i implementirali elektronske cenovne oznake u svim našim prodavnicama. To je svako dobra vest i za potrošače, jer upravo korišćenje digitalnih cena značajno doprinosi smanjenju grešaka pri njihovom postavljanju, te će potrošači uvek i u svakom trenutku na uvid imati tačne i aktuelne cene.

Dodatno, uvođenje digitalnih cena u sve naše prodavnice na još jedan način pokazuje posvećenost kompanije Lidl Srbija društveno odgovornom poslovanju u svim njegovim aspektima jer se „odustajanjem“ od papirnih cena direktno uštedi od oko 21 tone papira koja bi se upotrebila za proizvodnju papirnih cenovnih oznaka na godišnjem nivou.

Lidl digitalne cene

Lidl digitalne cene

U Srbiju ste doneli jednu od najvećih grinfild investicija u retailu koja trenutno iznosi više od 550 miliona evra. Da li je i koliko srpsko tržište teško za ulazak?

Mi u Lidlu volimo da kažemo – uspeh nije tajna, uspeh je sistem. Zato ni jedan zadatak nije težak ukoliko iza sebe imate odličan sistem koji je spreman da pruži podršku i ljude koji taj sistem čine, a koji svojim radom i doprinosom zaista čine Lidl. Veliki procenat naših investicija se od dolaska na tržište Srbije odnosio na ulaganja u gradnju i ekspanziju, ali to svakako prati naše planove i dinamiku našeg rasta, tako da ako je po svemu tome sudeći, za nas očigledno ne postoji „težak“ i „lak“ zadatak, već samo cilj kome težimo.

U mnogim evropskim državama ste postali lider u maloprodajnom sektoru, ostavljajući iza sebe svoje najveće konkurente. Da li je Vaš cilj da postanete najveći trgovac u Srbiji narednih godina?

U kontekstu ekspanzije naš cilj je svakako da dođemo do svakog našeg potencijalnog potrošača u Srbiji i rastom maloprodajne mreže stabilnim koracima idemo ka tome. Sa druge strane, ali možda i značajnije – cilj nam je da sa potrošačima ostvarimo i izgradimo poverenje, zato sa ponosom ističemo da je upravo prema poslednjem Gfk istraživanju za 2023. godinu* Lidl na prvom mestu po proceni sveukupnog zadovoljstva potrošača, što je za sve nas veliki uspeh i podsticaj za dalji rad, ali i rezultat koji želimo da zadržimo.

Sve ovo kada uzmemo u obzir, mi smo za sada izuzetno zadovoljni svojom pozicijom na tržištu i rezultatima, a vreme je pred nama i radujemo se da za pet godina ponovo zajedno sumiramo rezultate i analiziramo koliko smo doprineli ostvarivanju oba ova prethodno pomenuta važna zadatka.

Podelite:

Ostavite odgovor