Vesna Vučurević – predsednik Grupe Univerexport

0
Vesna Vučurević - Univerexport

Vesna Vučurević – Univerexport

„Plan je da postanemo nacionalni lanac, da proširimo mrežu naših maloprodajnih objekata i izvan Vojvodine i Beograda…“

Predsednik Grupe Univerexport, Vesna Vučurević,  govori za Retail Magazin i Retail Serbia o razvoju Univerexport Grupe i brenda, trenutnom poslovanju i budućim planovima.

Na čelu ste najvećeg domaćeg maloprodajnog lanca koji trenutno obeležava 30 godina uspešnog poslovanja. Koliko je teško bilo izgraditi brend Univerexport i koje su glavne prekretnice bile tokom razvoja kompanije?

Početak, nastanak i razvoj kompanije Univerexport definitivno jeste zanimljiv put ispunjen mnogobrojnim iskustvima. I pored velikog entuzijazma i energije, teško da je bilo moguće pre 30 godina predvideti razmere razvoja male porodične biznis ideje u godinama koje su usledile.

Kada pogledamo unazad, na godine koje su za nama, ostaju u sećanju anegdote i lepe, velike stvari koje smo uradili, dok su one teške dale podstrek da idemo napred. Sa ove tačke gledišta, taj period možemo posmatrati kroz dva jednako izazovna dela, koliko prvih, toliko i drugih 15 godina, a svako razdoblje nosilo je neke svoje turbulencije, izazove i lepot. Ključni momenti u poslovanju predstavljaju svaku kariku, jer je ceo lanac nastajao kao neprekidni niz odluka i poslovnih momenata.

Naravno, neki od većih poslovnih poduhvata jesu godine kada smo akvizirali trgovinska preduzeća Lurdi, Angropromet i Trgoporomet, pokretanje sopstvenih proizvodnih pogona, organske proizvodnje, naše mesne industrije AD Bačke, širenje maloprodajne mreže u Beogradu, izgradnja novog Distributivnog centra, otvaranje prodavnice u TC Promenada Novi Sad… Verujem da nas u godinama koje slede, čeka još prekretnica ka kojima hrabro idemo.

Razvoj Univerexport-ove maloprodajne mreže započeo je iz Novog Sada, vremenom ste pokrili celu teritoriju Vojvodine, ali i ušli u Beograd, u kome trenutno poslujete sa dvanaest modernih objekata. Da li se i koliko po vama razlikuju tržišta Vojvodine i Beograda i njihovih potrošača?

Krenuli smo iz Novog Sada, iz mesta gde smo osnovali kompaniju, ali smo se vrlo brzo prošilrili i trenutno ne postoji ni jedna opština pokrajine u kojoj Univerexport ne egzistira kroz svoje maloprodajne objekte. Logičan sled ovakvih nastojanja svakako je bilo i proširenje u prestonici, iako je najveća ekspanzija novih prodajnih objekata u Beogradu nastala tokom prethodnih nekoliko godina.

Potrošači u Beogradu su odmah prepoznali Univerexport kao mesto gde mogu da pronađu domaće i kvalitetno meso i to im je uvek visoko na listi prioriteta kada ih pitate zašto biraju jedno mesto za svoju kupovinu naspram drugog. Ako tako gledamo, mogli bismo reći da su i potrošači u Vojvodini slični, ali svaki pojedinac ima neke svoje osobenosti koje pokušavamo da svedemo na isti ugođaj kupovine: da ponudimo ono što sami proizvodimo, da imamo što veći portfolio domaćih proizvoda, da stavimo u fokus uslugu kao bitan deo kupovine, da podmirimo različite potrebe za asortimanom u zavisnosti od sredine.

Negde možemo da kažemo da je sve to zajedno jedna naša prednost, jer posmatrajući svakog potrošača, odgovoriti na pojedinačne zahteve i potrebe mogu samo oni koji razumeju koliko je bitno graditi svet od onoga što je svetu potrebno.

Univerexport Promenada

Univerexport Promenada

Kod potrošača ste prepoznati sa modernom maloprodajnom mrežom ali i sa širokim asortimanom proizvoda. Koliko se proizvoda nalazi u ponudi i da li je u planu da se ona širi i u kojim grupama?

Biti inovativan danas je neophodnost. Kupci vole da na policama vide nove proizvode, one koje ne mogu pronaći kod drugih, čak i ako ih neće uvrstiti u svoje svakodnevne korpe. Širina asortimana se kod današnjeg kupca podrazumeva i često iz istraživanja dobijamo podatke koji upravo to i pokazuju.

Ono što mi nastojimo jeste da našim potrošačima ponudimo proizvode koje sami proizvodimo, jer su to oni proizvodi koje i sami konzumiramo. U tom procesu znamo svaki detalj proizvodnje, svaki sastojak i gde smo u potpunosti ostvarili našu težnju da stojimo iza reči kvalitet. Tako je nastao Brend Organa, naši organski proizvodi, vino i pršut Vučurević, a tako već godinama i naš brend Bačka predstavlja sastavni deo gotovo svake potrošačke korpe. Svi ovi naši proizvodi, našom rukom pravljeni, jesu ono što nas čini drugačijim i što ćemo razvijati i dalje u godinama koje slede. 

Univerexport Grupa poseduje najveći online servis eLAKOLIJE. Kakvi su rezultati poslovanja u tom segmentu i da li narednih godina očekujete rast prodaje?

Iako nismo bili prvi koji smo krenuli sa online trgovinom, potrošači nas percepiraju kao prve. Ta činjenica sama za sebe govori o uspešnosti ove usluge u našem sistemu i na domaćem tržištu.

Tokom pandemije, online prodaja prehrambenih proizvoda je doživela svoju ekspanziju, kako po broju korisnika, tako i samih potrošačkih korpi. Zapravo, to sada možemo da vidimo, pandemija je započela novi trend korišćenja online servisa u većoj meri nego što je to bilo ranije, uz stvaranje poverenja u ovakav vid usluge. Iako, sa druge strane, FMCG industrija i dalje kod nas nema veliki udeo u ukupnom online prometu. Ono što je očekivano jeste da i u godinama koje slede ovakav vid usluge i dalje raste, uz razvoj inovativnih rešenja u domenu distribucije do potrošača. 

U tržnom centru Promenada u Novom Sadu otvorili ste najmoderniji supermarket u zemlji. Da li postoji prostor da se isti maloprodajni objekat otvori u Beogradu ili nekom drugom gradu?

Univerexport u TC Promenada otvoren pre dve godine, za nas je bio kruna poslovanja. Obeležio je sve pojedinačne i zajedničke uspehe svih zaposlenih u kompaniji. Otvoren kao 100-ti maloprodajni objekat, svojim izgledom i asortimanom imao je za cilj da kupovinu podigne na novi nivo i ponudu jedan novi osećaj kupovine. Po svim reakcijama, mi smo to uspeli.

Ovaj prodajni objekat je simboličan dar gradu u kome smo počeli i potrošačima koji su svojom vernošću doprineli da mi danas budemo najveći domaći trgovinski lanac. Sa druge strane, ovaj objekat je pravi izazov za nove poduhvate i svakako da težimo tome.

Kompanija Univerexport je tokom svog razvoja akvizicijama preuzimala trgovinske lance na teritoriji Vojvodine, Lurdi i Trgopromet. Ukoliko bi se otvorila ta mogućnost, da li biste se odlučili na isti korak?

Akvizicije velikih trgovinskih lanaca su bile značajn korak na putu do tržišne pozicije na kojoj smo sada. Ne bismo mogli da u tolikoj meri napredujemo sa brojem maloprodajnih objekata da se nismo odlučili na te korake. Smatram da su to veoma bitne godine u našem poslovanju. Govorimo o nekih 80 prodajnih objekata, a pored toga smo otvorili još toliko i danas došli do broja od 165 u svakom mestu Vojvodine, Beogradu i okolini.

Nije bilo lako odlučiti se na takve korake, ali smo uspeli i ako nam se ponovo ukaže slična prilika ne vidim prepreku da i to realizujemo.

Univerexport mesni proizvodi

Univerexport mesni proizvodi

U prodavnicama Univerexport-a se pored širokog asortimana poznatih brendova nalazi i širok asortiman vaših robnih marki. Sa koliko domaćih i stranih proizvođača sarađujete u tom segmentu i da li planirate da povećate broj proizvoda?

Univerexport je kompanija koja je napravila svoje prve korake u Novom Sadu pre 30 godina. Dakle, pre svega smo domaći trgovinski lanac, iza čega sa ponosom stojimo. Tokom svih tih godina nastojali smo da u našem potrfoliu imamo što veći broj domaćih proizvoda, ali i da sami proizvodimo domaće. Pored toga, uvođenje robnih marki među rafove naših maloprodajnih objekata bio je još jedan logičan sled napredovanja u širini asortimana.

Struktura robne marke je podeljena na tri grane: naše najbolje – preimum proizvodi, baš baš – najrasprostranjeniji, potrfolio sa najoptimalnijim odnosnom cene i kvaliteta, i daj daj – economy level. Kako su Univerexport robne marke redovan deo potrošačkih korpi nastojimo da širimo spektar tih proizvoda, te da ih imamo u što više pojedinačnih kategorija.

Ciljna grupa potrošača koji su kupci robne marke nam je veoma važna, jer su upravo to kupci koji kupovinom ovih proizvoda pokazuju poverenje u ono što im nudimo. 

Koliko se rad jedne velike kompanije kao što je Univerexport promenio od početka epidemije Covid-19? Koliko je bilo teško da jedan tako veliki sistem funkcioniše bez problema i da li su se i kako promenile navike potrošača?

Pandemija izazvana virusom je napravila globalna pomeranja i turbulencije koje su uticale kako na svakoga od nas pojedinačno, tako i na celokupno poslovanje. Što se FMCG-a tiče, možemo da kažemo da je pandemija najmanji uticaj imala upravo na ovu delatnost u smislu prometa, ali smo morali značajno da se prilagođavamo, a to traje i dalje.

Iz toga smo naučili važnu lekciju koja kaže da ništa nije nepromenjivo, sigurno, i upravo taj izlazak iz zone komfora nam je omogućio da sagledamo stvari iz novog ugla. Naučili smo da idemo ne u korak sa promenama, nego da ih prepoznamo ranije, potvrdili smo da smo okruženi odličnim timom ljudi koji je umeo da se sa novonastalim promenama nosi na veoma profesionalan, produktivan i dobar način.

U svemu smo pravovremeno uočili promene u ponašanju potrošača, u fokus su se vratile kupovine u velikim formatima, smanjila se frekvencija dolazaka u radnju, a povećala se pojedinačna potročaška korpa.

Najbitnije u tim promenama jeste bilo kako ćete odreagovati i koliko brzo, a mi smo uspeli i tešku 2020. godinu, a našu 30-tu u poslovanju da završimo kao najbolju poslovnu godinu do sada.

U blizini Novog Sada posedujete jedan od najmodernijih distributivnih centara u zemlji. Koliko je njegovo otvaranje uticalo na efikasnije poslovanje?

Izgradnja Distributivnog centra, kada pogledamo unazad, bila je jedna od najznačajnijih odluka koju smo imali u dosadašnjem poslovanju.

Sama izgradnja je omogućila bolje upravljanje čitavim procesom od poručivanja do distribucije, a najbolji test uspešne implementacije distributivnog centra i celokupnog logističkog procesa uspešno smo „položili“ tokom početka pandemije Covid-19, kada je čitav lanac distribucije tekao gotovo bez ikakvih prepreka. 

Da li i koje novine planirate da uvedete u poslovanje Univerexport-a i kako vidite vašu kompaniju za pet godina?

Univerexport danas je najveći domaći trgovinski lanac i sa te pozicije možemo da idemo samo napred. Plan je da postanemo nacionalni lanac, da proširimo mrežu naših maloprodajnih objekata i izvan Vojvodine i Beograda, da postavljamo standarde poslovanja i da nakon 5 godina koje su nam sada budućnost pogledamo iza sebe sa mišlju da smo sve uradili baš kako treba.

Naš pozicijski slogan „Naše najbolje“ stoji u svakoj reklamnoj poruci kao prikaz onoga gde smo sada, ali i ono iza čega je potrebno da stojimo uvek. 

Pripremio: Žarko Grozdanić

Podelite:

Ostavite odgovor