Radionice i predavanja u METRO Horeca centru – otkrivanje japanske hrane u Srbiji

0

Japanska Ambasada u saradnji sa kompanijom METRO Cash & Carry u METRO Horeca centru organizovala je predstavljanje egzotične japanske kuhinje. Ovom prilikom održana su predavanjima i stručne radionice o pripremi i serviranju japanske hrane, a prisutni gosti imali su mogućnost da se upoznaju sa bogatom kulinarskom tradicijom ove zemlje.

Eminentni kuvari iz Japana, Yoshiro Takahashi i Horokazu Tomizawa, koji su osvojili brojne kulinarske nagrade i priznati su širom sveta, predstavili su tajne pripreme i serviranja egzotičnih japanskih specijaliteta. “Ovim događajem želimo da utičemo na podizanje svesti o japanskoj kulinarskoj kulturi, a takođe širimo zastupljenost ove tradicije na svetskom nivou. Danas smo pripremali pečenu ribu, i sproveli prisutne kroz ceo proces spremanja, od čišćenja i tranžiranja, do serviranja ovog ukusnog obroka”, rekao je japanski kuvar Yoshiro Takahashi.

Predstavljanje japanske hrane

Predstavljanje japanske hrane

Osim toga, periodu od 22 do 24. februara održava se se niz događaja koji imaju za cilj promovisanje bogate i raznolike japanske kuhinje koje se po prvi put organizuju u Srbiji. Japanska kuhinja spada u najzdravije kuhinje na svetu, bogata je pirinčem, ribom i povrćem. Zahvaljujući raznovrsnim ukusima, varijacijama u pripremi i prilagođenosti promenama godišnjih doba veoma je cenjena u svetu.

Zanimljiv podatak je da osnovu japanske kuhinje od davnina čini kombinacija ’ići-đu-san-sai’. ’Ići-đu-san-sai’ predstavlja supu i tri jela – jedno glavno i dva sporedna. Pored kombinacije ’ići-đu-san-sai’, postoje još i ’ići-đu-issai’, i ’ići-đu-ni-sai’, u okviru kojih je takođe supa obavezna. Kada nema dovoljno namirnica za glavno i sporedno jelo, sprema se supa sa većim brojem sastojaka i tako se dobija izbalansiran obrok. I obrnuto – kada su glavno i sporedna jela bogata, pravi se jednostavna supa. Uz obavezan pirinač i turšiju, supa, glavno i sporedna jela kompletiraju nutricionističke potrebe jednog obroka.

Organizatori događaja su Ambasada Japana u Republici Srbiji, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Japana, METRO Horeca centar i Hotel Crown Plaza Beograd.

Podelite:

Ostavite odgovor