Edukacija mladih vozača u organizaciji Apatinske pivare

0

U okviru edukativne kampanje ”Kad pijem, ne vozim”, koja se realizuje osmu godinu zaredom uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Apatinska pivara je po treći put organizovala „Školu bezbedne vožnje za mlade vozače”, u saradnji sa Nacionalnom vozačkom akademijom (NAVAK). Ukupno 32 polaznika obuke imalo je priliku da se kroz teorijski i praktični deo upozna sa pravilima bezbedne vožnje, sa akcentom na opasnosti i posledice kombinovanja alkohola i vožnje. Na osnovu podataka Uprave saobraćajne policije MUP-a Republike Srbije, u periodu od januara do septembra 2015. godine, u saobraćajnim nezgodama je učestvovalo ukupno 4.909 vozača starosti od 18 do 25 godina, od kojih je 570 (11,6%) bilo pod dejstvom alkohola. Sa druge strane, od ukupno 485 saobraćajnih nesreća u kojima su učestvovali mladi vozači koji su dobili dozvolu u toku 2014. godine, čak 313 (64,5%) nesreća su upravo oni izazvali.

Edukacija vozaca

Edukacija vozača

Prema podacima Uprave saobraćajne policije, tokom 2012. godine, prilikom kontrole saobraćaja, isključen je 53.701 vozač pod dejstvom alkohola, od kojih je 21,7% zadržano na trežnjenju zbog teške, veoma teške ili potpune alkoholisanosti. Dve godine kasnije, 2014. godine, isključeno je 48.976 vozača od kojih je 19.2% zadržano, dok je u periodu od januara do septembra 2015. godine iz saobraćaja isključeno 38.678 vozača, od kojih je 18,0% zadržano. “Obuku mladih vozača organizujemo već treću godinu zaredom kako bismo im ukazali koliko je opasno sedati za volan pod dejstvom alkohola, kao i koliko alkohol negativno utiče na moć rasuđivanja i motoričke sposobnosti.

Statistika koja pokazuje da se smanjuje broj saobraćajnih nesreća pod dejstvom alkohola govori nam da se postepeno menja svest vozača o značaju odgovornog ponašanja u saobraćaju i to nam daje još veći motiv da nastavimo sa brojnim aktivnostima u okviru kampanje ”Kad pijem, ne vozim” – istakla je Sanja Ivaniš, PR menadžerka Apatinske pivare. Kandidati su tokom teorijskog dela imali priliku da uče o uticaju alkohola na vreme reakcije tokom vožnje, stepenu alkoholisanosti u odnosu na količinu i vrstu pića, da se upoznaju sa statistikama saobraćajnih nezgoda izazvanih vožnjom pod dejstvom alkohola, kao i sa kaznenim odredbama Zakona u vezi sa vožnjom u alkoholisanom stanju.

Uz asistenciju profesionalnih trenera NAVAK-a, tokom praktičnog dela treninga, polaznici su prošli kroz različite simulacije koje su im na najbolji način ukazale kolika je opasnost kombinovanja alkohola i vožnje i kako izgleda vožnja u treznom, a kako u alkoholisanom stanju: uticaj brzine i vremena reakcije na put kočenja i zaustavni put u treznom i alkoholisanom stanju, kao i uticaj brzine i vremena reakcije na kočenje na mokrom i klizavom kolovozu u treznom stanju, ali i pod dejstvom alkohola. „Utisci su sjajni. Pokazali su mi koliko je opasna vožnja pod dejstvom alkohola i koliko je važno vezati pojas, posebno kada sedimo pozadi. Ono što sam sad doživeo, naučilo me je da ubuduće uvek vezujem pojas” – naveo je Nemanja Jelenić, osamnaestogodišnji polaznik auto škole ”Desetka plus”, dok je devetnaestogodišnja Katarina Pejić takođe pod istim utiskom: „Posle ove obuke mnogo ću više paziti, jer sam do sada mislila da meni to ne može da se desi. Sada sve drugačije shvatam.”

Osmu godinu zaredom, Apatinska pivara uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije realizuje edukativnu kampanju „Kad pijem, ne vozim“ u okviru koje je donirala 69 alkometara najsavremenije generacije, kako bi pomogla rad MUP-a Srbije i doprinela povećanju bezbednosti u saobraćaju, navodi se u saopštenju kompanije.

Podelite:

Ostavite odgovor