Trgovinski lanac MAXI uspešno završio prvu fazu projekta edukacije đaka „Zdrava hrana svakog dana“

0

Učenici četvrtog razreda osnovnih škola u Srbiji imali su priliku da tokom ove školske godine steknu osnove pravilne i balansirane ishrane zahvaljujući programu „Zdrava hrana svakog dana“.

Ambiciozni program edukacije realizuje trgovinski lanac MAXI uz podršku Ministarstva prosvete, a obuhvata predavanje nutricioniste prilagođeno uzrastu dece od 10 godina. Ovu školsku godinu obeležili su susreti sa dečijim osmesima, bistrim pitanjima i iskrenim odgovorima, zahvaljujući kojima su zanimljive i korisne informacije o zdravoj ishrani lako došle do 16.000 đaka u 150 škola koji su uživo odslušali predavanje. Svi ostali četvrtaci dobili su jednostavan i lako razumljiv vodič u digitalnom formatu, pa i oni mogu da pogledaju ovo interaktivno predavanje sa svojim učiteljima i učiteljicama.

Ova edukativna povorka od septembra je obilazila decu iz 19 gradova uključujući Beograd, Novi Sad, Suboticu, Zrenjanin, Valjevo, Vranje, Leskovac, Niš… Cilj predavanja je bio da đaci na zanimljiv i prilagođen način od nutricionistkinje Ivane Mišić usvoje korisne savete o balansiranoj ishrani, kao i značaju doručka, količini vode koju bi trebalo da unose i važnosti bavljenja sportom. U iskrenom razgovoru sa nutricionistkinjom mališani su pričali o tome da li radije biraju jabuku ili čokoladnu poslasticu za užinu, da li redovno treniraju, znaju li zašto je važno da se dovoljno hidriraju i imaju ishranu bogatu svim nutrijentima.

Maxi projekat edukacije đaka „Zdrava hrana svakog dana“

Maxi projekat edukacije đaka „Zdrava hrana svakog dana“

„Izuzetno smo ponosni što smo, uz podršku Ministarstva prosvete, došli do svih četvrtaka u Srbiji. Ovo je zaista značajan projekat koji ne samo da edukuje, već i inspiriše decu da usvoje zdrave navike u ishrani koje će ih pratiti ceo život. MAXI misija je da omogući kupcima zdravu hranu na trpezi svakog dana, a kako se pravilne navike usvajaju već od ranih školskih dana, sigurni smo da će neke nove generacije koje biraju hranu za svoje domaćinstvo pažljivije birati namirnice u supermarketima. Iskreno verujemo da će ovaj projekat doneti dugoročne pozitivne efekte u zajednici, a već od septembra ulazimo u drugu fazu projekta u našim školama“, poručila je Jelena Pavlović, članica Izvršnog odbora i potpredsednica Delez Srbija.

Pomoćnik ministarke prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Milan Pašić izrazio je zadovoljstvo, jer je uspešno završena prva faza programa „Zdrava hrana svakog dana“ i istakao da je vrlo važno da se deca od najranijih uzrasta upoznaju sa zdravim stilovima života.

„Zdravlje i pravilna ishrana deo su toga i igraju ključnu ulogu u razvoju dece i njihovom obrazovanju. Kroz ovaj projekat nastojimo da najmlađe naučimo da je važno imati zdrave prehrambene navike i da je to način da se zdravo odraste“, rekao je on.

Pašić je istakao da je ovaj program pravi primer uspešne saradnje državnog i privatnog sektora i obrazovnih ustanova. „Verujem da će rezultati koje postižemo imati dugoročne pozitivne efekte na zdravlje i razvoj, kao i ukupnu dobrobit naše dece“, kazao je on.

Podelite:

Ostavite odgovor