Mirjana Jovašević – Delhaize Serbia – odgovorno poslovanje najvećeg lanca supermarketa

0

U periodu godine kada sumiramo prethodnu, ali i duboko zalazimo u planove za drugi kvartal tekuće, razgovarali smo sa direktorkom za korporativne komunikacije i održivo poslovanje Delez Srbije, Mirjanom Jovašević.

Sa njom smo prošli različite teme, od odgovornog upravljanja viškovima hrane ove kompanije do razloga zašto se baš jedan maloprodajni lanac našao u liderskoj ulozi na tržištu u oblasti smanjenja količine plastike, ali i kakve novine nam donosi otvaranje supermarketa koji imaju ekološki sistem hlađenja.

Ceger1. U aprilu ste prvi na tržištu uveli sistem naplate plastičnih kesa. Sa kojim ciljem je pokrenuta ova kampanja, kao i sa kakvim reakcijama ste se susreli?

Kampanja je pokrenuta sa ciljem smanjenja upotrebe jednokratnih plastičnih kesa, kao i podizanja svesti ljudi o štetnosti koje one imaju na životnu sredinu. Naša kompanija je na globalnom nivou potpisnik sporazuma „New Plastic Economy Global Commitment “ koji nas obavezuje da će do 2025. godine sva plastika u okviru naše privatne robne marke u potpunosti biti reciklabilna, kompostabilna ili ponovo upotrebljiva. Reakcije su pozitivne, a nas najviše raduje da sve više naših sugrađana u kupovinu dolaze sa cegerima. Od početka inicijative je smanjeno korišćenje jednokratnih kesa za 70 odsto.

2. U oblasti odgovornog poslovanja ono po čemu ste se izdvojili na tržištu su donacije hrane. Koliko godišnje donirate i kome?

U prošloj godini donirano je 1.200 tona namirnica za 70 humanitarnih organizacija u Srbiji. Svakog dana doniramo i svi u kompaniji smo ponosni na tu činjenicu, jer znamo da naša pomoć dolazi do 9.000 onih kojima je pomoć najpotrebnija.

3. Održivo poslovanje je danas imperativ i sinonim uspešnog poslovanja. Na koji način Delez Srbija posluje održivo?

Održiva trgovina deo je našeg svakodnevnog posla i ona je kao takva utkana u sve naše poslovne odluke. Nas cilj je da omogucimo nasim kupcima i zaposlenima da lako naprave zdraviji izbor, obezbedimo edukaciju o zdravijoj ishrani, promovisemo zdraviji nacin zivota.

Takodje, u fokusu nam je i strateško upravljanje viškovima hrane i smanjenje ukupne količine hrane koje završi na otpadu, kao i obezbeđenje zdravog i inkluzivnog radnog okruženja za naše kolege. Napomenula bih da je globalno prosek Dow Jones indexa, koji meri održivo poslovanje u našoj industriji 35, a da je Ahold Delhaize index 72 što dovoljno govori o našim naporima i strateškom opredeljenju u ovoj oblasti. Koliko odgovorno pristupamo temi zaštite životne sredine i lokalno, najbolje govore pokazatelji. Naša kompanija je najveći recikler na tržišu, prošle godine otvorena su dva Maxi supermarketa koji imaju ugrađene komercijalne sisteme rashlade sa ekološkim rashladnim fluidima koji imaju mali uticaj na klimatske promene.

Bitna nam je i održiva nabavka u okviru koje je posebno važno istaći da za više od 90 odsto proizvoda morske hrane privatne robne marke znamo tačno poreklo.

Eko Maxi

4. Kakve su reakcije đaka na projekat Maxi školski karavan?

Reakcije učenika su odlične, jer je zapravo ceo koncept i prilagođen njihovim godinama i interesovanjima. Ono što nas posebno raduje su pisma roditelja koji nam kažu da deca osim što su puna utisaka o edukativnom času, traže od njih da zajedno pripremaju obroke od povrća. Sve je veći broj škola koje nam samoinicijativno pišu i traže da i njihove školarce poseti Maxi škoslki karavan. To je zapravo poruka koju smo želeli da pošaljemo. Tema koja je bitna za celo društvo i koja se tiče formiranja zdravih navika u ishrani dece od prvih školskih dana, je zadatak za sve nas.

Maxi školski karavan će do kraja aprila obići više od 100 osnovnih škola u Srbiji, a oko 15.000 učenika prvog razreda biće u prilici da bude deo edukativnog časa o važnosti povrća u nutritivno izbalansiranoj ishrani.

Maxi skolski karavan

5. Humanitarno zaokruživanje računa je za samo par meseci postala kampanja koju su kupci rado prihvatili, a zahvaljujući kojoj ste uradili bitne svari za drušvo. Koliko traje kampanja i šta je uradjeno do sada?

Kampanju Zaokruži račun i pomozi, sprovodimo kao deo nacionalnog projekta „Rak je izlečiv“ koju realizuje Radio televizija Srbije uz podršku Ministarstva zdravlja. Za nas je vazno da kroz ovakve aktivnosti ukazemo na znacaj preventive. Kada smo se maja prošle godine uključili u ovaj nacinalni projekat i organizovali humanitarnu prodaju slika kompanije, sakupili smo novac i renovirali laboratoriju na Institutu za onkologiju.

Nakon toga se lepo nadovezala akcija Zaokruživanje računa u okviru koje su kupci u našim Maxi, Tempo i Shop&Go radnjama zaokruživanjem računa učestvovali u sakupljanju 2,3 miliona dinara koje smo donirali Institutu za nabavku opreme za funkcionisanje laboratorije. Od januara kupci zaokružuju račun za kupovinu bronhoskopa Kliničkom centru Srbije. Doniranje zaokruzivanjem racuna je lepo prihvaćeno medju potrosacima, a mi ćemo se uvek truditi da sredstva u okviru ove kamapnje opredelimo za inicijativu koja je vazna nasim kupcima i da tako zajedno utičemo na lepše i bolje društvo.

Podelite:

Ostavite odgovor