Lidl – 10 stvari koje (možda) niste znali o prvom savremenom diskontu u Srbiji

0
  1. Lidl danas

Lidl postoji u 30, a operativan je u 27 zemalja Evrope i u Sjedinjenim Američkim Državama sa preko 10.500 prodavnica i više od 260.000 zaposlenih. Prve prodavnice u Srbiji sa radom će početi do kraja ove godine, istovremenim otvaranjem u više gradova u Srbiji.

  1. Razvoj Lidla
  • Lidl u 70tim – prva Lidl prodavnica otvorena je 1973. godine i imala je svega tri zaposlena i  500 proizvoda
  • Lidl u 80tim – tokom osamdesetih Lidl je proširio svoje poslovanje, širom Nemačke otvoreno je 300 prodavnica, a asortiman je proširen na 900 proizvoda
  • Lidl u 90tim – kompanija se širi van granica Nemačke, otvaraju se prve prodavnice u Francuskoj i Velikoj Britaniji
  • Lidl u 2000tim – kompanija se pozicionira kao vodeći trgovinski lanac u Evropi, otvaraju se prve prodavnice u Sjedinjenim Američkim Državama.
  1. Poreklo imena Lidl

Kompaniju je osnovao Jozef Švarc 1930. godine a kada se fokus poslovanja sa veleprodaje voća prebacio na diskontnu prodaju mešovite robe kroz lanac prodavnica, shvatio je da joj treba i novo ime. Kako njegovo prezime, Švarc, na nemačkom jeziku znači „crno“, Jozef Švarc je za 1.000 nemačkih maraka kupio prava na ime od bivšeg poslovnog partnera Ludviga Lidla, slikara i nastavnika u penziji iz Hajlbrona (Nemačka).\r\n

  1. Jedinstveno iskustvo kupovine

Lidl je u svetu prepoznat po proizvodima sa najboljim odnosom cene i kvaliteta, čime potrošačima omogućava „pametnu kupovinu”. Pored toga, pažljivo odabran asortiman i brz prolazak kroz kase doprinose da se kupovina u Lidlu obavlja za kraće vreme.

  1. Lidl se prilagođava potrebama domaćih potrošača 

Iako su omiljeni Lidl brendovi dostupni u prodavnicama u velikom broju zemalja Evrope i u Americi, ova kompanija se prilagođava i specifičnostima određenog tržišta na kome posluje i potrebama domaćih potrošača. Tako se u svakoj zemlji u asortimanu razvijaju i neki od proizvoda koji su karakteristični za to podneblje.

  1. Lidl je više od maloprodavca hranom

Lidl redovno osvežava asortiman kroz kratkotrajne promocije dodatnih prehrambenih proizvoda, ali ono što ga posebno izdvaja jeste ponuda neprehrambenih proizvoda. Tako se u Lidlu mogu pronaći proizvodi kao što su mali kućni aparati, kuhinjski uređaji, igračke, alati, kućni dekor, oprema za baštovanstvo i još mnogo toga.

  1. Raspored unutar prodavnica

Da Lidl brine o efikasnosti, govori i činjenica da sve Lidl prodavnice izgledaju gotovo isto. Potrošači su naviknuti na raspored proizvoda u prodavnicama, bolje se snalaze i brže obavljaju svoju kupovinu.

  1. Svaki Lidl ima parking

U cilju većeg komfora za potrošače, Lidl prodavnice imaju svoj parking. Ovo je plan i za prodavnice koje će se do kraja godine otvoriti u Srbiji.\r\n\r\nLidlov princip da sve procese učini jednostavnijim povećava efikasnost i ostvaruje uštede, koje ovaj maloprodavac ulaže u niže cene proizvoda.

  1. Cene u Lidlu su istaknute iznad, a ne ispod proizvoda

Za razliku od pogleda ispod polica, na koji su potrošači u Srbiji navikli, u Lidlu se cena saznaje pogledom iznad police. Ovakva praksa potiče od Lidlovih početaka u Nemačkoj kada je sva roba bila izložena na paletama na zemlji, te je jedini način da se cena prikaže bio – „okačiti je iznad”. Savremeni diskont, kakav je Lidl danas ima police, ali se ova tradicija zadržala. Danas se na ovaj način postiže preglednost, a potrošači ne moraju da se savijaju da bi videli cenu proizvoda na najnižim policama.

Podelite:

Ostavite odgovor