Emin Čaušević – Srbijanka čokolada

0

Srbijanka čokolada

Srbijanka čokolada

„Cilj nam je da se Srbijanka nađe i u Maxiju ili u nekim radnjama Univerexporta. U takvim marketima vidimo naš proizvod, idu jedno uz drugo.

Emin Čaušević, čovek iza ideje, dizajna i proizvodnje Srbijanka čokolade, govori za Retail Magazin o procesu dizajniranja čokolade, njenom plasiranju na tržište i budućim planovima firme Rizkom-Alatnica Čaušević i ChocoWorld d.o.o iz Stare Pazove.

Vodite uspešnu porodičnu firmu sa širokim i zanimljivim portfoliom proizvoda. Možete li nam reći nešto više o istoriji firme i kako se razvijala od početka poslovanja do danas?

Rizkom-Alatnica Čaušević je počela sa radom još davne 1978. godine, a osnovao ju je moj otac, koji je mašinski inženjer. Tada je bila retkost da neko pravi detaljan projekat za svaki alat, jer su se koristili jednostavni alati i radilo se po skicama. Rastom posla, rasla su i ulaganja u alatnicu, a to ulaganje traje i danas, jer se tehnologija konstanto razvija, a ko god hoće da ostane konkurentan mora da prati taj razvoj.

Zato smo danas jedna od vodećih alatnica, a širom sveta su poznati “Rizini alati”. Alati za brizganje plastike su nam uvek bili prioritet, a pored toga smo radili i druge proizvode i projekte, od mašinske obrade za razne industrije, kao što je auto i vojna industrija, rezervni delovi za šivaće mašine, koji zahtevaju veliku preciznost i koji su se izvozili u Nemačku.

Od 1985. godine smo počeli da sarađujemo sa konditorskom industrijom gde smo prvo radili valjke za keks. Radili smo, a radimo i danas za sve naše prozvođače keksa kao što su Swisslion, Soko Štark, Bambi, Pionir i ostali, kao i za proizvođače iz regiona.
Tada smo počeli da radimo i kalupe za čokoladu. Dugo su se radili samo industrijski veliki kalupi. Kada sam se posle školovanja priključio firmi, neko vreme sam pratio očeve poslove dok nisam odlučio da se fokusiram na ono što meni najviše odgovara, a to su poslovi za konditorsku industriju. Tako sam pre 10-ak godina odlučio da pravimo svoje modele kalupa za čokoladu (pralina, čoko barova i tabli) kako bi kupci mogli da uzmu male količine i biraju sami modele.
Pre toga to nije moglo tako. Doći do jednog kalupa za čokoladu je ozbiljan proces, a za svaki taj kalup se pravi poseban alat za brizganje i to jednostavno manji proizvođači čokolade nisu mogli sebi da priušte. Svake godine sam radio 5 svojih modela da bi danas imali preko 50 vrsta oblika čokolade – pralina, barova, tabli i čokoladnih jaja.

Čokoladni kalupi

Čokoladni kalupi

Čokolada Srbijanka je prva i jedinstvena čokolada reljefnog oblika Republike Srbije. Kako ste došli na ideju da dizajnirate takvu čokoladu?

Kao što sam već napomenuo, radili smo godinama na raznim dizajnima čokolada, sa raznim kupcima i raznim željama, gde su kupci birali kako žele da čokolada izgleda i svi su imali svoje želje, ali sve se zasnivalo na istom, ili je kocka ili pravugaonik ili pralina.
Kada se tržište zasitilo i kako je prodaja počela da stoji u mestu, ja sam znao da moram nešto da promenim kako bih došao do kupaca. Razmišljao sam dugo šta može da zainteresuje kupce, a da do tada već nismo uradili.
Sve što radim, radim po svom i gledam kako svoje hobije da spojim sa poslom i tako sebi olaksam. Volim prirodu i patriota sam, počeo sam da razmišljam u tom pravcu i da istražujem šta to može da se napravi od čokolade i postane srpski brend. Šajkača, opanci, rakija ili zastava sve otpada, sve postoji i nije dovoljno uspelo. Ostala mi je samo reljefna karta Srbije ispred mene i rekao sam napravićemo ovakvu čokoladu, odnosno kalup.

Na prvi pogled je izgledalo nemoguće to nacrtati prvo na kompjuteru, pa preneti na mašinu, sa mašine na metal i na kraju dobiti konačan kalup od plastike. Otac me je vaspitavao da je sve jednostavno, samo mi sami iskomplikujemo, time sam se vodio i naravno kao i uvek bio je u pravu. Napravili smo identičan reljef Srbije u obliku sadašnjih granica. Odlučili smo tada da mi tu čokoladu pustimo na tržište i da nam ona služi za reklamu, kao demonstracija naših mogućnosti i dokaz šta mi možemo da napravimo, kako bi i druge proizvođače čokolade motivisali da misle i na druge oblike, a ne samo čokoladne kocke.
U tome smo već i uspeli. Sve ćete manje videti oblik kockica od čokolade. Napravili smo revoluciju u svetu čokolada i sve više ćete viđati neobične oblike.

Pored same čokolade, Srbijanka pakovanje privlači pažnju interesantnim bojama, dizajnom i kvalitetom. Koji je bio proces kreiranja i dizajniranja samog pakovanja i čime je bio inspirisan taj proces?

Što se tiče samog dizajna kutije, tu je najviše zaslužna moja sestra Alma. Ona je bila zadužena za to, a motivi su joj bili Pirotski ćilim odnosno šare i čokolada. To dvoje je moralo da se spoji ali da izgleda elegantno, ne etno. Taj zadatak je zadala sebi i spojila je, po mom mišljenju savršeno. Ostale finese su timovi dizajnera odradili.

Oblik kutije i gnezdo je moralo tako da se uradi da bi sama čokolada bila stabilna u pakovanju, da ne bi pucala i da bi do krajnjeg kupca stigla u što boljem izgledu. Sve smo radili od najkvalitetnijih materijala i moralo je da ispadne lepo i elegantno.

Srbijanka pakovanje

Srbijanka pakovanje

Srbijanka je nastala 2018. godine i relativno je nov brend na tržištu Srbije. U kojim maloprodajnim lancima i šopovima može da se pronađe čokolada Srbijanka?

Sama ideja je nastala 2018 godine i od tada radimo na Srbijanki. Usled raznih izazova nismo bili u mogućnosti da odmah pustimo Srbijanku u prodaju, tako da smo tek u oktobru 2020. godine počeli sa prodajom.
Ostvarili smo neverovatne rezultate i pored ove teške situacije sa virusom za kratak period ostvarili smo odličnu prodaju. Srbijanku možete pronaći u skoro svim Vinotekama u Beogradu, Novom Sadu, Inđiji i Staroj Pazovi. Takodje Srbijanka je i u Muzeju čokolade u Beogradu, Aerodrom Nikola Tesla Dafry shop-u, kao i u Adore radnjama u Delta city i Ušće šoping centru.

Kada smo pravili plan prodaje nismo želeli da se nađemo baš svuda i na svakom mestu, jer to nije proizvod koji stoji na rafovima. Cilj nam je da se Srbijanka nadje i u Maxiju ili u nekim radnjama Univerexporta. U takvim marketima vidimo naš proizvod, idu jedno uz drugo.

Da li možete da nam kažete više o kvalitetu Srbijanka čokolade i njenom sastavu?

Već sam napomenuo da smo se trudili da dizajn same čokolade mora da prati i kutija tako da i sam kvalitet čokolade ne sme da zaostaje.
Srbijanka se pravi od mlečne Belgijske čokolade, jedne od najkvalitetnijih na svetskom tržištu.

Srbijanka je ukusan slatkiš, jestivi suvenir i interesantan poklon. Koliku je popularnost stekao i među turistima koji borave u Srbiji?

Srbijanka je i uprkos problemu koji nas je sve zadesio, obišla skoro ceo svet. Gde god ima naših ljudi, Srbijanka je stigla. Nadamo se da ćemo uskoro raditi i izvoz i da će zainteresovani ljudi moći još lakše da dođu do nje.

Pored čokolade Vaša kompanija poseduje širok portfolio proizvoda. Čime se bavite i šta sve nudite retail tržištu u Srbiji?

Na ovo pitanje sam delimično odgovorio na prvom vašem pitanju. Svako ko zna šta je Alatnica zna da je alatnica baza svakog posla i bez alatnice ovaj svet ne bi bio isti. Sve što vidite oko sebe neka alatnica je to napravila ili učestvovala u tome.

Pored alata za brizganje radimo kalupe za čokoladu koji će se uskoro naći u marketima, jer smo godinama radili na tome da omogućimo roditeljima da sami kod kuće naprave svojoj deci čokolade.
Pored plastičnih kalupa ubacujemo i silikonske kalupe, razne špatule, podmetače za kolače, posude za topljenje čokolade i češljeve za čokoladu.
Češljevi su takođe zanimljivi i koriste se da se od čokolade naprave razni dezeni za kolače.

Čokoladna jaja

Čokoladna jaja

Teška situacija uzrokovana COVID-19 pandemijom je stvorila veliki finansijski i logistički pritisak na mnoge kompanije. Kako ste vi izašli na kraj sa nastalom situacijom i da li se to značajno odrazilo na Vaše planove za budućnost?

Moram vam priznati da nije. Imao sam vremena da razmišljam o novim proizvodima i da radim na njima. Ljudi su više bili kod kuće tako da nam se povećala prodaja kalupa za čokoladu. Srbijanka se sve vreme lepo prodavala online, tako da sada kada krenemo normalno da živimo, kada nam se turizam vrati, nadam se samo povećanju prodaje Srbijanke.

Imajući u vidu da posedujete jedinstven proizvod u Srbiji i regionu, da li su u planu novi, slični projekti?

Da, ideje same dolaze i mislim da će proizvod koji puštamo u septembru biti mnogo zanimljiviji od Srbijanke. Nadam se da ćemo tada napraviti još jedan ovakav razgovor i nadam se da će i vas i ostale oduševiti novi proizvod, bar kao i Srbijanka.




Podelite.

O autoru

Komentarišite